Kleurijke vliegers in de blauwe lucht.

In vele landen wordt het einde van de winter en het begin van de lente deze dagen gevierd. Ook de Minoen hier op Kreta kenden destijds al seizoenen en die werden gevierd met ceremonies. Met de tijd zijn deze feesten aangepast en deel geworden van de religies. in Katholieke landen zijn de voorbereidingen voor Pasen in volle gang. In Griekenland is het nog niet zo ver. Orthodox Pasen is dit jaar veel later. Hier is karnaval net geweest en is de vastentijd begonnen. Op Kreta wordt karnaval groots aangepakt. In Rethymnon is de een na grootste optocht van het land. Het bestaat al meer dan honderd jaar, en dit jaar zijn er over de honderd duizend bezoekers geweest. Het is fantastisch georganiseerd. De stad wordt autovrij gemaakt, en shuttle-bussen brengen de mensen gratis heen en weer van parkings buiten de stad naar de parade. Aan de fraaie kostuums en gigantische plastieken is maanden gewerkt. Met veel humor en fantaisie worden de praalwagens gemaakt, en er zijn er altijd een paar bij die spotten met de politiek.

6789_07

De dag na Karnaval wordt de vastentijd feestelijk ingewijd: ‘Kathara devtera’ ( zuivere maandag). Familie en vrienden komen bij elkaar, iedereen maakt heerlijke hapjes zonder dierlijke ingredienten: tarama, octapus, fava, garnalen, mosselen, salades, allemaal voorbereid met heerlijke olijfolie. Vroeg in de ochtend staan bij de beste bakkers lange rijen mensen die allemaal een ‘lagana’ komen kopen, dat is een plat ongekneed brood met sesamzaad erop en heel lekker. Dat wordt enkel voor die dag gemaakt. Als het mooi weer is, gaan veel mensen naar het strand of de bergen in om daar te picknicken en in de heldere blauwe lucht zie je allemaal kleurrijke vliegers. Ik vroeg mij af wat die vliegers symboliseren. In Griekenland zijn mensen heel traditie getrouw, maar vaak weten ze je niet te vertellen waar het een of ander vandaan komt, of waarom het gedaan wordt. Dus ben ik even op onderzoek  uit gegaan.

De vlieger is een hele oude uitvinding. De chinezen hebben hoogstwaarschijnlijk de langste traditie in vliegeren. 2300 jaar geleden is de eerste vlieger in China, in de regio van Shandong ontworpen.  Ze gebruiken het om de herfst en de lente te vieren. Ze sturen hun vlieger zo hoog mogelijk in de lucht met geschreven wensen. Ook in het Westen bestaat de vlieger al heel lang. De uitvinding van de vlieger heeft zijn wortels in de oudheid. In de 4e eeuw voor Christus, de wiskundige en ingenieur Archytas (440-360 vC), uit Taranto in Zuid-Italië, een goede vriend van Plato en volgeling van Pythagoras, gebruikte de vlieger bij zijn uitvindingen in de aerodynamica, en wordt beschouwd als een van de uitvinders van de vlieger.

Voor het Orthodoxe geloof is Karnaval een herinnering aan de uittocht van Adam en Eva uit het paradijs. De dag daarop gaan de mensen naar een mooi plekje in de natuur, weer op zoek naar het paradijs. Ze gaan vasten voor de zuivering van de  ziel en verlossing van de mensheid van de erfzonde. De vlieger symboliseert onze ziel in de hemel, en ze sturen hem zo hoog mogelijk in de lucht om God te bereiken. Het lichaam van de vlieger en de staart symboliseren respectievelijk het lichaam en de ziel van de mens. Door het in ewenwicht houden van de vlieger, breng je lichaam en ziel in evenwicht.

iu800px-Lagana_(λαγάνα)

 

Maar al die feesten voor het vieren van seizoenen dateren van ver voor Christus. Zo is Karnaval meer dan een  christelijk feest, namelijk een bijzondere dag. En de vliegers in de lucht geeft iedereen een gevoel van vrijheid, luchtigheid en plezier!   

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *